Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Cine-ιστορίες: Τρελές «θεωρίες συνομωσίας» για θρυλικές ταινίες!

 TITANIKOS
ΤΗΣ ΒΑΛΙΑΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ
Ο Τζακ δεν υπήρξε ποτέ στον «Τιτανικό» απλά η Ρόουζ ήταν τρελή! Η θρυλική «Λάμψη» του Κιούμπρικ ήταν ένα ακόμη άλλοθι για την ψεύτικη προσελήνωση των Αμερικανών και ο «Ιντιάνα Τζόουνς» είχε παραισθήσεις στην αμφιλεγόμενη τελευταία περιπέτεια του με το «Κρυστάλλινο Κρανίο».
Οι …θεωρίες συνομωσίας που περιβάλλουν αγαπημένες ταινίες (που ούτως ή άλλως είναι δημιουργήματα της φαντασίας), ξεπερνούν σε εφευρετικότητα ακόμη και τα σενάρια συνομωσίας της 11ης Σεπτεμβρίου!
Το Internet Movie Database, η μεγαλύτερη παγκόσμια βάση κινηματογραφικών δεδομένων, διεξάγει αυτό το διάστημα μία δημοσκόπηση για τις πιο απίθανες σεναριακές «ερμηνείες» θρυλικών ταινιών κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις απίστευτες- και ίσως όχι τόσο αβάσιμες- εξηγήσεις, που δίνουν σκληροπυρηνικοί και ψαγμένοι μέχρι αηδίας, φαν, για ταινίες που έγιναν πρωτοσέλιδα, έσπασαν ή δημιούργησαν ρεκόρ, και έγραψαν κινηματογραφική ιστορία.
TAXI DRIVER
«Ο Ταξιτζής»
Ο Τράβις Μπινκλ δεν σκότωσε κανέναν στον εμβληματικό –σπουδή κινηματογράφου «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε. Όλα ήταν ένα συνονθύλευμα, μια φαντασίωση, που υπήρξε μόνο στο «καμένο» μυαλό του ήρωα- αντιήρωα.
OSCARS-BEST PICTURE
«Τιτανικός»
Στο ίδιο πάνω-κάτω πλαίσιο διαταραγμένης προσωπικότητας και η θεωρία για την φορτωμένη με Οσκαρ ταινία του Τζέιμς Κάμερον που για χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα της πιο εμπορικής όλων των εποχών και παιζόταν για περίπου 1,5 χρόνο στους κινηματογράφους ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα με το δημοφιλές – λόγω του παγκόσμιου ιντερνετικού «χωριού»- ακραίο σενάριο σκληροπυρηνικών φαν, ο Τζακ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), δεν υπήρξε ποτέ. Ηταν δημιούργημα της φαντασίας της Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) που έπλασε το απεγνωσμένο της μυαλό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανεπιθύμητο γι’ αυτήν γάμο με τον Καλ (Μπίλι Ζέιν). Ετσι το μυαλό της δημιούργησε τον τέλειο άντρα : τον Τζακ. Λέτε γι΄ αυτό να τον άφησε τόσο εύκολα να πνιγεί;!
INDIANA JONES KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL
«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου»
Αν απογοητευτήκατε από την τέταρτη περιπέτεια του πιο διάσημου, λατρεμένου, εμβληματικού, θρυλικού –και πάει λέγοντας γιατί είμαστε και φαν…-  αρχαιολόγου, με την… εξωγήινη κατάληξη της ταινίας που την περιμέναμε μια ολόκληρη ζωή, μπορείτε να αγαλλιάσετε, εναποθέτοντας την ψυχική σας ηρεμία για την συγκεκριμένη WTF εξέλιξη και κατάληξη της ταινίας, σε μία I want to believe φαν θεωρία: όχι ο Ιντυ μας δεν συνταξιοδοτήθηκε άδοξα στην κινηματογραφική ιστορία παίζοντας μία γηραιότερη εκδοχή του Ελιοτ με τον Ε.Τ. του. Όχι, όχι, όχι. Η «θεωρία συνομωσίας» λέει πως όταν ο Ιντυ, μπήκε στο ψυγείο για να σωθεί μετά την ραδιενεργή έκρηξη (μία σκηνή που έδωσε νέα διάσταση στον όρο «jumped the shark» , με τον όρο «nuked the fridge» δηλαδή το απόλυτο «φέσι» ), κι από κει και πέρα, ότι έγινε στην ταινία, ήταν μέσα στο μυαλό του Ιντιάνα Τζόουνς καθώς «χανόταν» από την ραδιενεργή δηλητηρίαση. Δεν θέλω να σκέφτομαι τέτοιο τέλος για τον Ιντυ αλλά τουλάχιστον είναι πιο ρεαλιστικό από το να καταλήγει σε τετ-α-τετ με εξωγήινους. Και ναι, σίγουρα, θα σωνόταν, γιατί είναι αγαπημένος μας ήρωας , απλά όχι με τόσο απίθανο, υποτιμητικό κινηματογραφικά τρόπο, για έναν Ντόκτορ Τζόουνς!
Η ΛΑΜΨΗ
«Η Λάμψη»
Για την αριστουργηματική «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένη στο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, έχουν  υπάρξει άπειρες θεωρίες, που όμως πάντα είχαν να κάνουν είτε με την υπερφυσική πλευρά του θέματος, είτε με τις μνημειώδεις συνθήκες/απαιτήσεις γυρισμάτων του δημιουργού. Η τρέχουσα όμως «θεωρία συνομωσίας», αποκαθηλώνει τον τελειομανή σκηνοθέτη που οδηγούσε στην κατάρρευση τους ηθοποιούς του, αναφέροντας πως ο Κιούμπρικ ήταν ένα ακόμη πιόνι που προσέφερε αυτοβούλως τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατεύθυνση της κοινής γνώμης. Και το αποτέλεσμα της έμμεσης πλύσης εγκεφάλου των Αμερικανών πολιτών, ήταν εικόνες της ψεύτικης προσελήνωσης ως έμμεσα μηνύματα μέσα από σκηνές της «Λάμψης». Μάλιστα, στο σχετικό mind-blowing ντοκιμαντέρ «Room 237» του 2012, μπορείτε να δείτε μία εκπληκτική ανάλυση της ταινίας-σταθμού του Κιούμπρικ.
STAR WARS R2D2 C3PO
«Star Wars Ο Πόλεμος των Αστρων»
Για το τέλος της πεντάδας, άφησα επίτηδες το «Star Wars». Για έναν και μοναδικό λόγο : ότι η «θεωρία συνομωσίας» για την συγκεκριμένη ταινία-ορόσημο που έχτισε το σύγχρονο Χόλιγουντ , (και μέσω της Industrial Light and Magic του Τζορτζ Λούκας, συνεχίζει να δίνει μαγεία με τα πρωτοποριακά εφέ σε άπειρες ταινίες όλων σχεδόν των studios), είναι μια ενδιαφέρουσα και απόλυτα διασκεδαστική θεωρία : ο R2D2 και ο C3P0 ήταν στην πραγματικότητα μυστικοί πράκτορες της Rebel Alliance ! Και ήξεραν και θυμόντουσαν τα πάντα ! Kαι χρησιμοποίησαν τη γνώση  τους για την μετάβαση του Ανακιν σε Darth Vader όπως και για την Ανοδο της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας ώστε να είναι  αποτελεσματικοί πράκτορες της Επανάστασης!  Really…? Droids can’t feel The Force guys  FYI!
Όπως και να’χει, συμφωνούμε/διαφωνούμε/έχουμε τις δικές μας θεωρίες, καταλήγουμε στο ότι δεν είναι τυχαίο πως οι ταινίες που λατρέψαμε/μισήσαμε/αγαπάμε να μισούμε, συνεχίζουν να μας απασχολούν τόσο πολύ. Και τελικά είναι πραγματικά πετυχημένες γιατί πέτυχαν αυτό ακριβώς : να κάνουν το κοινό να σκέφτεται. Κι αυτό τελικά δεν χρειάζεται περίπλοκες και φιλοσοφημένες  ιδέες – το σινεμά είναι πάνω απ’ όλα entertainment !
ΠΗΓΗ  http://www.liberty-news.gr/cine-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου